Waarom zetten wij ons in voor Nepal

Wij maakten de aardbeving in Nepal van dichtbij mee en zagen hoe onze nieuwe vrienden hun huizen kwijtraakten. Wij willen ze deze huizen teruggeven.

Al lang droomde ik van een reis naar Nepal. Ik was nieuwsgierig naar de cultuur en de mensen van dit verre land. De toppen van de hoogste bergen van de wereld moest ik zien. Op 2 april 2015 was het zover. Samen met mijn dochter Susanne reisde ik voor vier weken naar de andere kant van de wereld. Ons doel was: een week cultuur, twee weken wandelen en een week relaxen.20150917_150621

Ik werd beloond! Mijn passie voor Nepal groeide met de dag. De fantastische architectuur, de sfeer in de steden en op het platte land, de religie, maar vooral de mensen maakten dit onvergetelijk. Wij trokken twee weken samen met gids en drager door het Annapurna gebergte tot 5.400m hoogte. De zorg voor ons door onze drager “Tchiring” zal ik nooit
vergeten.

En dan gebeurt het. Net terug uit de bergen stonden wij midden in de ergste aardbeving. Niets is meer belangrijk, alleen die ene gedachte telt: is iedereen safe? Een dag later wisten wij dat onze nieuwe vrienden safe waren maar alles verloren hadden. Na enkele angstige dagen namen wij afscheid van Nepal. Een laatste blik, een laatste omarming, tranen in ieders ogen. Wij vlogen terug naar Nederland, namen afscheid van mensen die alles kwijt waren.

In het vliegtuig wisten wij het: wij wilden helpen! Het doel was een nieuw huis voor onze vrienden. De Stichting Houses 4 Nepal werd opgericht. Ik ontwikkelde een nieuwe passie: hulp aan Nepal. Inmiddels is de hulp voor ons eerste huis afgerond. Het is een prachtig huis in de Everest Area voor het gezin van onze porter Tchiring Salaka.

In september en januari was ik voor twee weken terug in Nepal . Ik leefde bij onze gids Suman Khatri thuis en mocht de liefde van zijn familie ervaren. Tijdens deze bezoeken heb ik kunnen zien onder welke armoedige omstandigheden de mensen in Nepal moeten leven. Water is schaars, de putten zijn verzakt door de aardbeving waardoor het water onbruikbaar is, stroom valt dagelijks uit, medische verzorging is niet voor iedereen, alles is drie keer zo duur geworden en het stikt er van de ratten. Vol energie vloog ik op 22 januari terug naar Nederland.

Wij richten ons nu volledig op de laatste twee huizen. Daarnaast sturen wij per maand 20kg/30kg kleding naar Nepal. Als de huizen gerealiseerd zijn zullen wij binnen de doelstelling van de stichting nieuwe projecten bepalen.

Een keer per jaar reist een bestuurder naar Nepal om de projecten te monitoren. De bestuurder bespreekt de voortgang dan met de projectleiders ter plaatse. Streven zal zijn ook de kinderen in hun
huissituatie te bezoeken. De bestuurder regelt dat ieder project 2x per jaar gerapporteerd wordt over
de voortgang (met foto’s).

De lokale contactpersoon krijgt conform ons beloningsreglement uitsluitend de reiskosten vergoed. Het Nederlandse bestuurslid gaat op eigen kosten reizen.
2x per jaar wordt er online een nieuwsbrief gepubliceerd, tevens op deze website.

De resultaten worden op de eigen website geplaatst en op termijn ook op KleineGoedeDoelen.nl. Dit
laatste om het brede Nederlandse publiek voor te lichten over het werk van onze stichting.