SAARC top in Kathmandu
De redactie van Nepal Nieuws is onaangenaam wakker geschud na een half jaar stevig doordutten, en wel door de herrie van de SAARC conferentie hier ter stede. De stad is geheel afgesloten, helikopters vliegen boven ons hoofd om de zeven regeringsleiders van de zeven landen van deze South Asian Association for Regional Cooperation te beschermen.
Het is groot nieuws hier. Kranten staan vol. Nepal is met gezwollen borst de gastheer van dit mega-event.
En niet alleen dat, ook de bijeffecten van deze conferentie springen in het oog. De afgelopen weken onderging Kathmandu a Total Makeover, so to speak. De weg van vliegveld naar het centrum is na jarenlang ontbrekend onderhoud opgefrist, niet alleen met verf over alle belendende lelijkheid en een flinterdun laagje asfalt over de weg, maar is plotseling ook voorzien van ongekende parafernalia als witte strepen, zebrapaden, stoepranden, lantarenpalen, vers geplant groen in de middenberm (dat er na een paar dagen al dorstig uitziet).
Ofwel, zoals men hier verzucht: geef ons elke vier maanden zo’n conferentie, dan wordt het zaakje tenminste onderhouden.
Stuwdammen
Er staan grote belangen op het spel. Economisch zowel als politiek. Zo zijn er bijvoorbeeld stuwdam-contacten getekend met India, zodat de al decennia durende plannen om hydropower op te wekken nu tot werkelijkheid zijn gedoemd.
In meer abstracte onderwerpen weet premier Shushil Koirala van Nepal de juiste
toon te treffen: “Poverty, terrorism, transnational crimes, climate change have undermined social cohesion, peace in the region.”
De Indiase prime minister Narendra Modi is duidelijk concreter en eist een leidersrol op: “India is ready to lead SAARC towards prosperity and will share her markets, technology and other expertise with the other members. I know that India has to lead – we will do our part.”
De politieke beraadslaging is uiteraard internationaal getint, maar dat verhindert de Indiase premier Modi niet zich ook met lokale zaken te bemoeien. Hij dringt in heldere klaroenstoten aan op a consensus mode om de Nepalese grondwet te schrijven. Niet een meerderheid der stemmen zal de doorslag moeten geven, een unisoon geluid vanuit het parlement.
Dat zijn mooie woorden waar alle partijen zich geheel in kunnen vinden, zij het dat – als premier Modi weer is vertrokken – er waarschijnlijk weer sprake zal zijn van vele, vele vergaderingen die inconclusive worden afgesloten en vervolgens verdaagd.
De Nepalese politieke partijen zijn al jaren bezig om de grondwet te schrijven, maar zelfs een doorgewinterde Nepal watcher weet soms niet meer in welk stadium de onderhandelingen zijn.
Het is ook wel enigszins te begrijpen: de verschillende bevolkingsgroepen in Nepal zijn zo divers qua taal, cultuur, politieke agenda en economische belangen, de democratie is piepjong en nog lang niet geworteld, zodat het inderdaad een reuzetaak is om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen.
Bekenning
De redactie heeft iets te bekennen. Er is sprake van een paradigm shift in belangstelling, sedert enige tijd. Was het ten tijde van de Modderende Monarchie vs. de Moordende Maoïsten nog dank- en vruchtbaar werk om over de(ze) Nepalese Zaken te schrijven, sinds het land in een oeverloos vaarwater van zich herhalend nieuws is beland en de kranten elke dag hetzelfde schrijven, is er een zekere metaalmoeheid opgetreden.
De aandacht is verlegd naar andere zaken: tijgers en zo – natuurbescherming zo u wilt – waarin hier van alles gebeurt.
Nepal Nieuws zal zich de komende tijd ook gaan bemoeien met de Nederlands Himalayan Tiger Foundation. Wij nodigen u uit om de website www.himalayantigers.org te bezoeken.
U krijgt binnenkort een Nieuwsbrief vanuit deze Stichting toegestuurd. Mocht u zich niet geroepen voelen om deze te blijven lezen, kunt u zich met gemak uitschrijven uit het email bestand.
Source: New feed
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!